DINK Kinderfysio

Ontwikkelingsgerichte zorg met TOP

TOP Programma

Jij bent als ouder de belangrijkste persoon in het leven van je kind. Daarom stimuleert men in het ziekenhuis al vroeg de band tussen jou en je baby. Lijfelijk contact en het begrijpen van de lichaamstaal van je kind spelen daarbij een belangrijke rol.

wat is TOP?

ToP staat voor Transmurale Ontwikkelingsgerichte zorg Prematuren.

ToP steunt de ouders in de thuissituatie om de signalen van uw baby te leren (her-)kennen en er op een positieve manier op in te spelen. ToP gaat niet van de problemen, maar van de mogelijkheden die uw kind heeft en de pogingen die het doet om de wereld te verkennen en zich aan te passen. Het doel is dat uw kind op een actieve en ontspannen manier deel kan nemen aan de dingen die op dat moment belangrijk zijn voor hem/haar.

Voor wie?

Het programma wordt aangeboden aan alle baby’s die geboren zijn voor 32 weken en/of een geboortegewicht hebben onder de 1500 gram.

Praktische en financiële informatie

Het programma wordt uitgevoerd door een ervaren kinderfysiotherapeut die bij u thuis komt. Zij heeft een aanvullende opleiding gevolgd in het begrijpen van de ‘lichaamstaal’ van jonge kinderen. Die lichaamstaal bestaat uit gedrag waarmee jonge kinderen hun interesses, mogelijkheden en behoeftes aangeven. Samen kijkt u naar het gedrag van uw baby: waar is mijn kind aan toe, wat kan mijn kind zelf en wat doet het om dat te bereiken, waar heeft hij/zij hulp bij nodig en hoe kan ik die hulp geven. Uw hulpvraag staat daarbij centraal. De ondersteuning die gegeven wordt betreft dus geen vaste ‘oefeningen, maar wordt bepaald door de keuzes die passen bij u, uw kind en uw gezin.

Het eerste huisbezoek vindt plaats in de eerste weken na ontslag. Het programma eindigt rond het eerste levensjaar van uw kind. Het totale aantal huisbezoeken is 12 keer. Alle afspraken worden in goed overleg met u gemaakt.

Het ToP programma is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraars. Er zijn daarom geen kosten verbonden aan deelname. Wij vragen u wel om gedurende de periode dat u ondersteuning krijgt enige vragenlijsten in te vullen. Deze informatie wordt gebruikt om het ToP programma nog beter af te stemmen op de behoeften van u en uw kind.

De lokale therapeuten werken nauw samen met het landelijk Expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren (EOP-nl) van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Het expertisecentrum coördineert de uitvoering van het ToP programma, verzorgt onderwijs aan professionals die werkzaam zijn rondom het vroeggeboren kind, bevordert innovatie van ontwikkelingsondersteuning bij vroeggeborenen en doet onderzoek naar en bevordert kennisoverdracht van effectieve en doelmatige ondersteuning bij vroeggeboren kinderen en hun ouders.

www.top-eop.nl

Download hier de folder van het ToP programma

null

Wie begeleid je kind?

Hellen Kotte, kinderfysiotherapeut: 06 – 54 798 191 of hellen@dinkkinderfysio.nl

 

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.